Zapalenie jelita grubego – jakie jedzenie pomoże
Testy na myszach pokazują, że produkty bogate w tryptofan - takie jak indyk, wieprzowina, orzechy i nasiona - mogą zmniejszać ryzyko zaostrzenia zapalenia jelita grubego. czytaj całość ›
Choroby serca i depresja – łączy je stan zapalny
Choroba wieńcowa i poważna depresja mogą być genetycznie powiązane poprzez szlaki zapalne związane ze zwiększonym ryzykiem kardiomiopatii, czyli zwyrodnieniowej choroby mięśnia sercowego. czytaj całość ›
Naturalna substancja w kawie pomaga powstrzymać starzenie się mięśni
Naturalna substancja trygonelina obecna w kawie, kozieradce, a także w organizmie człowieka, może pomóc w poprawie zdrowia i funkcjonowaniu mięśni. czytaj całość ›
Pokaż wszystkie wiadomości działu zdrowie ›
Wiele osób podczas lotu samolotem doświadcza dyskomfortu czy wręcz bólu uszu. Najintensywniej jest odczuwany podczas startu i lądowania. Sprawdź, dlaczego tak się dzieje i jak to osłabić. czytaj całość »
Operacje plastyczne przeprowadzano już w starożytności. „Sushruta Samhita”, starożytny tekst napisany w sanskrycie opisuje zabiegi dokonywane przez indyjskiego chirurga Samhitę, w tym te, które dziś zaliczamy do chirurgii plastycznej. czytaj calość ›
Melisa (Melissa officinalis) pochodzi z południowej Europy. Jest wieloletnim ziołem o zapachu zbliżonym do cytryny. Od wieków uważano roślinę za wykazującą działanie uspokajające, przeciwgorączkowe, przeciwbakteryjne, rozkurczowe, hipotensyjne (obniżające ciśnienie krwi), wspomagające pamięć. Ze wzglęu na niezwykle szerokie zasosowanie nazywana jest ziołowym panaceum. Wyniki badań laboratoryjnych sugerują, że melisa zawiera wysokie stężenie antyoksydantów. czytaj całość ›
demencja choroby serca dieta otyłość udar depresja cukrzyca nadciśnienie aktywność fizyczna stres